Ватикан відповість перед ООН за сексуальне насильство над тисячами дітей з боку римо-католицького духовенства

Представники Ватикану мають постати перед комісією ООН за педофілію.
фото lenta-ua.net
фото lenta-ua.net

Раніше Ватикан відмовився надавати інформацію за запитом, стверджуючи, що справи перебувають у віданні судової влади тих країн, де зафіксовані подібні випадки, повідомляє bbc.co.uk.

Минулого місяця Папа Франциск оголосив, що у Ватикані створять комітет для боротьби із сексуальним насильством над дітьми у церкві, а також для допомоги жертвам.

Окрім того він посилив закони Ватикану щодо жорстокого поводження з дітьми і розширив визначення злочинів проти неповнолітніх, включивши до їхнього числа сексуальне насильство над дітьми.

Святий Престол є учасником Конвенції ООН про права дитини - документу, який має обов'язкову юридичну силу щодо захисту та виховання найбільш вразливих членів суспільства.

Хоча у Ватикані ратифікували конвенцію у 1990 році, його першу і єдину доповідь про виконання документу представили у 2012 році.

Після того, як у 2010 році оприлюднили інформацію про жорстоке поводження і сексуальне насильство над дітьми у Європі та за її межами, Святий Престол зазнав жорсткої критики на свою адресу.

Як очікують, Комітет ООН з прав дитини підготує широке коло запитань, вперше змушуючи Святий Престол публічно захищати себе.

Верхню ланку духовенства підозрюють у тому, що вона дозволила сексуальне насильство над тисячами дітей, захищаючи священиків-педофілів у збиток жертвам.

У липні минулого року Комітет ООН звернувся із запитом щодо детальної характеристики усіх випадків сексуального насильства, виявлених у Ватикані з 1995 року.

Запит включав питання щодо того, чи дозволяли священикам, монахиням та монахам, звинуваченим у сексуальних злочинах, продовжувати контактувати з дітьми, які правові заходи вжили стосовно них, і чи були спроби замовчування таких справ.

У своїй відповіді представники Святого Престолу наполягли, аби ці випадки і Римо-католицьку церкву розмежовували, а також заявили, що не мають наміру розкривати інформацію щодо релігійної дисципліни духовенства, якщо запит надійшов не від влади країни, у якій вони служать.

Водночас у Ватикані підкреслили, що змінили критерії вибору священиків і переглянули церковний закон, щоб забезпечити дисциплінованість духовенства.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...