Підписані вчора Януковичем закони можуть спричинити проблеми у відносинах України і ОБСЄ

Міністр закордонних справ Швейцарії (країни, яка головує в ОБСЄ)Дідьє Буркальтер висловив стурбованість прийняттям в Україні законів, які містять положення, що вводять кримінальну відповідальність за наклеп, а також можуть ввести серйозні обмеження на такі фундаментальні права, як свобода слова і свобода зібрань.

Про це йдеться в його заяві, поширеній вчора пізно увечері, передає ЄС-плюс.

"Я закликаю українську владу провести консультації з відповідними виконавчими структурами ОБСЄ щодо відповідності недавно схвалених юридичних інструментів спільним зобов'язанням ОБСЄ", - сказав Буркальтер.

Він також закликав усі сторони утримуватися від дій, які можуть викликати подальшу поляризацію в Україні.

Нагадаємо, 16 січня провладна більшість у Верховній Раді ухвалила низку законів без обговорення і без участі депутатів від опозиції, голосами членів фракцій Партії регіонів, КПУ, а також деяких позафракційних. За ці закони, крім держбюджету на 2014 рік, голосували відразу за основу і в цілому, і без електронної системи - підняттям рук, з усним оголошенням результату відразу, через кілька секунд.

Регіонали стверджують, що законопроекти підтримали 235 депутатів. Спікер Володимир Рибак документи підписав.

Незважаючи на заклики керівництва Євросоюзу та української опозиції не підписувати скандальні закони, президент Віктор Янукович завізував 10 документів, які передбачають посилення репресивних інструментів проти громадян країни, учасників акцій протесту і журналістів. Найбільш небезпечні для громадянських активістів та ЗМІ норми про криміналізацію наклепу і екстремізм набудуть чинності на наступний день після публікації .

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...