НБУ кинувся рятувати гривню від обвалу

Національний банк України ввів тимчасові обмеження на покупку валюти на міжбанківському валютному ринку країни.
фото tsn.ua
фото tsn.ua

Про це йдеться в постанові НБУ № 49 "Про заходи щодо діяльності банків і проведення валютних операцій", передає Новий Регіон.

Зокрема, постанова передбачає:
- Розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ;
- Встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами;
- Певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів в межах залишків коштів на їхніх поточних рахунках на початок операційного дня;
- Тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями;
- Певні обмеження на терміни купівлі уповноваженими банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та ін.

У той же час постанова передбачає підвищення контролю за своєчасністю здійснення операцій, пов'язаних з виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат. Вона не обмежує оплату витрат на навчання і лікування за кордоном ; транспортування хворих; переказів, здійснюваних у випадку зміни держави проживання; переказів, пов'язаних з оплатою праці нерезидентів в Україні, і т.д.

Крім того, ця постанова підвищує можливість прогнозування пікових навантажень на валютному ринку, покращує умови фінансового моніторингу і не обмежує використання громадянами їхніх доходів і заощаджень.

Постанова № 49 набуває чинності вже від сьогодні і діє до прийняття НБУ окремого рішення .

Крім того, НБУ розробив механізм оперативної підтримки ліквідності банків, який дозволить, у випадку погіршення ринкових очікувань, зберігати довіру населення до банківської системи і сприяти її стабільній роботі.

Нагадаємо, 5 лютого курс національної грошової одиниці по ходу торгів на міжбанку обвалився до 9,40 гривень за долар.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...