Гривня може стати жертвою жорсткої економіки

Восени українська національна валюта може скотитися в безодню, прогнозують міжнародні аналітики.

Девальвацію національної валюти, за словами експертів, спровокує різке погіршення економічної ситуації - до кінця року Київ повинен виплатити понад 4 мільярди доларів США за зовнішніми позиками, і на осінь припадає пік цих виплат. Рятувальним колом для української економіки можуть послужити новий кредит МВФ і зниження ціни на російський газ, однак особливими успіхами в цьому руслі уряд похвалитися не може. На золотовалютний резерв розраховувати також не доводиться, тому він зараз перебуває на критичній межі, і незабаром не зможе покрити обсяг тримісячного імпорту.

Усі ці передумови зроблять недоцільним зусилля щодо стримування нинішнього курсу долара через введення в країні жорсткого режиму економії. Аналітики S & P, зокрема, прогнозують, що до кінця року девальвація гривні щодо долара складе 9 грн., прогнози МВФ трохи втішніші – 8,3-8,5 грн.

Своєю чергою, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко стверджує, що девальвації гривні не відбудеться. І максимальне зниження курсу гривні може скласти 8,3 гривні за долар (зараз 8,09). Національна валюта, за його словами, може і зовсім ревальвувати до 7 грн. у випадку підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

«Підписання угоди про асоціацію з ЄС призведе до істотного зростання зарубіжних інвестицій в Україну, – цитує rupor.info Охріменка, – як наслідок, приплив валюти буде в кілька разів перевищувати поточні інвестиції з-за кордону. Це, насамперед, відіб'ється на можливості для українських банків із закордонними власниками залучати валютні кредити з ЄС. Окрім того, великі українські компанії, перш за все ті, які належать нашим олігархам, знайдуть можливість отримувати кредити в західноєвропейських банках".

Додатковий приплив валюти Україна зможе отримати завдяки суттєвому розширенню експорту на ринки країн ЄС. Але для цього Україні потрібно суттєво реформувати свою систему стандартизації, щоб українська продукція відповідала загальноприйнятим у світі критеріям якості – це спростить доступ українських товарів на ринки країн ЄС.

Наразі ж резерви Нацбанку впали до найнижчого рівня з 2006-го року. Києву доводиться «латати діри» через випуск нових єврооблігацій, наближаючи економіку країни до фінансової безодні, повідомляє vesti.ua.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...