"Газпром" може різко обвалити гривню

Українська гривня може обвалитися, якщо "Газпром" реалізує свою погрозу про введення авансових платежів за паливо для Києва, який зриває графік погашення заборгованостей.

Про це пише тижневик "Коментарі".

Видання зазначає, що у випадку введення передоплати Києву доведеться знайти найближчим часом близько трьох мільярдів доларів для "Газпрому" (з урахуванням серпневого боргу, який становить 882 мільйони доларів), а також - ще 920 мільйонів доларів для погашення кредиту Міжнародного валютного фонду.

Якщо ні Москва, ні МВФ не підуть на поступки, Україні доведеться витратити чверть золотовалютного резерву, який у вересні становив близько 21 мільярда доларів.

Така ситуація може спровокувати паніку на валютному ринку та обвал курсу гривні до 9,5 грн за долар.

Як стверджує директор аналітичного департаменту ІК Concord Capital Олександр Паращій, ситуація не сильно покращиться, навіть якщо "Газпром" відмовиться від вимоги передоплати: загальний відтік валюти в листопаді в такому випадку складе близько 3,5 млрд. доларів. З урахуванням того, що НБУ в ліквідному вигляді тримає невелику частину резервів - це саме по собі може спровокувати турбулентність на валютному ринку.

Видання також зазначає, що провісники валютної паніки вже є: після довгої перерви населення знову стало купувати валюти більше, ніж продавати. За даними НБУ, чиста купівля (перевищення попиту над пропозицією) готівкової валюти громадянами у вересні цього року склала $678,7 млн., що вп'ятеро більше за серпневий показник.

"У випадку значного зниження курсу гривні (до 8,4-8,5 грн./$) ми можемо стати свідками зростання девальваційних очікувань і конвертації гривневих депозитів у валютні. Цей сценарій малоймовірний, але повністю списувати його з рахунків не можна", - припускають аналітики компанії "Альпарі".

"У цьому випадку Нацбанк може зважитися на крайні заходи. Валютні заощадження можуть стати невигідними. НБУ може ввести обмеження на їхнє зняття , або податок на суму, яка знімається", - припускає експерт інформаційно -аналітичного центру Forex Club в Україні Марія Сальникова.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...