Влада свідомо спланувала обвал гривні, - "Свобода"

Політична партія "Свобода" звинуватила українську владу в обвалі курсу гривні. Про це йдеться в заяві партії "Свобода" і уряду національної альтернативи щодо девальвації гривні.
фото tsn.ua
фото tsn.ua

Як вважають у партії, тиск на гривню посилило довготривале скорочення промислового виробництва, падіння ВВП, відсутність належних інвестицій у конкурентоспроможні галузі української економіки, ігнорування необхідності модернізації основних засобів виробництва і орієнтація на співпрацю з нестабільними ринками Митного союзу, знищення малого і середнього бізнесу.

Крім цього, як йдеться у заяві партії, платіжний баланс України вже багато років негативний (включно з реальним платіжним балансом 2013 року, незважаючи на статистичні махінації уряду).

"Ще під час прийняття державного бюджету на 2014 рік ВО "Свобода" звертало увагу на те, що запланована в ньому норма статті 15, яка зобов'язує Нацбанк перерахувати до державного бюджету 22,8 млрд. грн., повинна стимулювати девальвацію національної валюти. Однак якщо раніше режим був готовий кидати останні золотовалютні резерви на стабілізацію курсу гривні, то сьогодні бачимо абсолютну бездіяльність Нацбанку", - йдеться у заяві партії, яку поширила її прес-служба.

У "Свободі" вважають, що девальвація гривні вигідна владі ще й тому, що за допомогою цього простого інструмента уряд буде імітувати виконання бюджету.

"Кабінет Міністрів задекларував необґрунтоване зростання доходів державного і місцевих бюджетів, що є фікцією, оскільки показники соціально-економічного розвитку України, які брали до уваги при розрахунку показників державного та місцевих бюджетів, не відповідали очікуваним результатам за підсумками року і є необґрунтовано завищеними", - йдеться в заяві.

Заплановане в бюджеті підвищення розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу, так само як і інших соціально важливих видатків, цьогоріч  буде виконати неможливо через неповне виконання дохідної частини бюджету-2013 внаслідок необґрунтованого завищення податкової бази.

Відтак у партії вважають, що виконання державного та місцевих бюджетів можна буде забезпечити лише внаслідок інфляційних процесів, які неодмінно будуть викликані девальвацією гривні.

"Отже, є всі підстави стверджувати, що девальвація гривні була плановою", - підсумували автори заяви.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...