Книгу лауреата Пулітцерівської премії переклали українською

Сьогодні у рамках ХХ Форуму видавців відбулася презентація книги Сіддхартха Мукерджі "Імператор усіх хвороб. Біографія раку".

Модератором дійства була відома телеведуча, Заслужена журналістка України Ольга Герасим’юк. Уже на початку зустрічі вона подякувала перекладачеві книги Олегу Королю, який, за її словами, жив нею під час перекладу.  "Це книга нон-фікшн. Вона написана лікарем-онкологом. Спочатку це були записки, які згодом оформили у книгу. У ній автор розкриває ідею боротьби за життя", - зазначила Герасим’юк.

Далі письменниця Марія Матіос роздумувала над тим, наскільки важливо говорити про соціальні проблеми.

"Ця енциклопедія болю та виживання залишає надію навіть у безнадійний час. Прочитайте її, візьміть до рук і потроху осилюйте. Це своєрідний GPS  у час болю та страждання. Я себе запитую: чому ми не вміємо підтримати тих людей, які мають оцю смертельну хворобу? Чому суспільство так погано ставиться до них? За  час моєї громадської діяльності я отримала дуже багато листів. 80% із них стосуються допомоги під час онкозахворювань.  Я отримую моральну сатисфакцію, коли можу їм допомогти. Тому я дуже би хотіла, щоб ми могли формувати громадську думку у суспільстві так, щоби для людей із колосальною потребою жити створювали найсприятливішу атмосферу. Треба дякувати тим людям, які за свої кошти будують нові медичні центри, закладають фундамент під лікарні. Бо вони роблять те, що в нормальних країнах повинна робити держава", - підсумувала Матіос.

Доктор медичних наук Микола Пилипенко зазначив, що хворобу рак неможливо викорінити повністю.

"Чума спорожнювала села у 19 та 20 столітті. Рак - це спотворена життям хвороба. Її викорінити можна лише разом із життям. Але їй можна і запобігти. Ця хвороба завтра може постукати у ваші двері. Ви їй не зможете  відчинити, однак вона сама їх відчинить. Ось це суспільству і потрібно зрозуміти. Мої вчителі казали, що не треба повідомляти хворому, що у нього рак, тому що він накладе на себе руки. Зараз ми змушені це говорити, адже цю хворобу можна вилікувати. Статистика свідчить, що лікувати треба лише10-15% людей, інші ж помирають від старості", - поділився міркуваннями лікар-онколог.

Журналістка, громадська діячка з Москви Катерина Гордєєва зазначила, що в європейському та американському суспільствах увага до лікування раку зросла після Другої світової війни. Натомість у СРСР лікувати ніхто не хотів.

"Медицина зараз пішла так далеко, що у розвинених країних питань з лікування раку взагалі не існує. Я думаю, що ця книга допоможе  вам глибше зрозуміти, як можна вилікуватися від раку, або як правильно проконсультуватися у лікаря. Я знаю, як ваш футболіст Андрій Шевченко піклується про хворих українських дітей, я знаю, як у вас налаштована діяльність хоспісів. І це все - маленькі кроки на шляху до великої взаємодопомоги. Потрібно лише вірити, а не відчувати себе приниженими", - порадила Гордєєва.

За словами доктора психологічних наук, професора Наталії Шевченко,  ця книга допомагає зрозуміти глибину співпереживання автора: "Відчувається, як він проникається тим вогнем, тим болем, який мають його пацієнти". Професор також звернула увагу на те, що для людини, якій встановили страшний діагноз, потрібно мати поруч когось, хто скаже: "Це не вирок, це ще не все!"

"Люди не хочуть хвилювати своїх рідних, тому не кажуть про свій діагноз. Але потрібно про це говорити, адже в таких ситуаціях підтримка - найважливіше, що може бути", - вважає Наталія Шевченко.

Керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" Олеся Островська-Люта зазначила, що книга Сіддхартха Мукерджі стала консолідуючим виданням: "Це консолідація дій кількох програм всередині фонду, також це консолідація сил усіх нас - тих, хто прийшов сюди".

За словами пані Олесі, головною метою видання цієї книги була демістифікація хвороби, а також подальше обговорення.

"Це книга, яка надзвичайно цікаво описує виникнення хіміотерапії, пояснює експерименти із ДНК. Це історія про те, як після війни американське суспільство повірило в хіміотерапію. Це справді захоплююча книга. Тому ми вважали, що потрібно видати таку книгу, яка розповість про справи, що надзвичайно цінні для кожного", - підсумувала керівник програм.

Зустріч завершилася колективним обговоренням книги, питань людської психології та проблем використання сучасних медичних технологій.

Текст Галя Сафроньєва

Фото Сашко Чорний

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.