Політичні ігрища навколо Хрещення Русі

Майже всі політологи відзначають, що свято Хрещення має дуже мало духовного. Насправді, це, в першу чергу, геополітична боротьба за європейський простір, боротьба за вектор розвитку Україні і важелі впливу на неї. І, врешті, боротьба за підтримку на майбутніх президентських виборах. Отакі богоприємні аспекти.

Віктор Небоженко вважає що, візит російського духовно-політичного тандему свідчить про усвідомлення Росією недостатності економічних важелів у спробах протистояти євроінтеграції України. "Приїхавши до нас разом з патріархом, Путін востаннє спробує відмовити Януковича від підписання угоди з ЄС. Його аргумент: в моєму розпорядженні десятки мільйонів віруючих УПЦ Московського патріархату, які не проголосують за тебе у 2015 році", - припускає Небоженко.

Експерт допускає, що у разі непохитності української влади, Путін може спробувати змусити УПЦ МП відкрито виступити із заявою проти євроінтеграції. "Православ'я для Росії - такий же інструмент тиску на решту світу, яким в Європі виступають так звані "європейські цінності" і демократія, - говорить він.

В цьому ж руслі, висловлюється публіцист Віталій Портников. "Путін приїжджає до Києва зовсім не для переговорів з Януковичем. І вже явно не для умовлянь. А для того, щоби бути на цьому святі головною особою", - упевнений Портніков. До речі, відразу після свята Хрещення Русі Янукович і Путін відправляються до Севастополя, де 28 липня взяли участь в урочистостях з нагоди Дня флоту України і Дня військово-морського флоту Росії. І там Янукович був якщо і не гостем, то й не зовсім господарем.

Позицію Януковича аналізує політолог Костянтин Бондаренко. Український президент використовує урочистості якщо не на користь України, то хоча б в особистих інтересах. "Путін і Кирило не могли не приїхати на це святкування і в тому ситуація для українського президента безпрограшна", - прогнозує Бондаренко. Янукович виступає господарем на міжнародній зустрічі за участю президента Росії, а заодно ущемляє самолюбство Путіна, змушуючи його бути одним з рівних з менш вагомими фігурами - президентами Сербії та Молдови.

Політолог Олексій Гарань переконаний,. "Януковичу вигідний приїзд Кирила і Путіна - це процес легітимації в очах власного електорату. Крім того, є елемент торгів із заходом, навіть - шантажу. Янукович нагадує західним партнерам про наявність у Києва" плану Б "на випадок негативного для України фіналу саміту у Вільнюсі", - сказав експерт.

Гарань припускає, що візит патріарха Російської православної церкви також пов'язаний з активними пошуками лояльної для Москви заміни незговірливому главі УПЦ МП Володимиру. "Для Кирила це ще одна спроба припинити автокефальні тенденції у УПЦ Московського патріархату. Митрополит Володимир проводить збалансовану політику, зберігаючи автономію УПЦ МП і навіть вступаючи в обережний діалог з УПЦ Київського патріархату", - говорить експерт.

Щодо ставленика Кремля на майбутніх президентських виборах висловився політолог Вадим Карасьов. «Росія не має персональних ставок на 2015 рік, окрім Симоненка. Тому що весь політичний клас України, незважаючи на глибокі протиріччя в ньому, – проєвропеїзований», – заявив він.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...