Ривок Януковича у Сочі може запустити "вірменський сценарій"

Політолог Володимир Фесенко каже, що сьогоднішньою зустріччю з Путіним Президент України демонструє Європі про наявність у нього плану "В".
Розмір на тлі європерспектив має значення (фото inpress.ua)
Розмір на тлі європерспектив має значення (фото inpress.ua)

Візит Президента України в Сочі може слугувати свідченням подвійної гри Януковича. Якщо угода про асоціацію Україна-ЄС не буде підписана, він готовий домовлятися з Путіним. Таку думку у коментарі ІА "Грім" висловив директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

"У контексті останніх подій я не дивувався би візиту Януковича в Сочі. Під час саміту лідерів держав СНД у Мінську двосторонні зустрічі не відбулися. Після чого було зроблено поспішні висновки про те, що охолодження українсько-російських відносин продовжується, що Путін не хоче зустрічатися з Януковичем і т.д. А виявилось те, що насправді Президент Росії цього хоче, більше того, запрошує до себе. І тим самим підтвердилась інформація та чутки про те, що в Путіна, найімовірніше, є привабливі пропозиції для Януковича", - зазначив політолог.

Експерт переконаний, що візит Януковича в Сочі свідчить про наявність у нього "запасного плану".

"З боку Москви Україна могла отримати такі пропозиції, як зниження тарифу в договорах купівлі-продажу газу 2009 року на більш привабливих для нас умовах. А також пільговий кредит для України. Щодо Януковича, то він також у цьому зацікавлений. Сторони можуть не домовитися або дочекатися, чим завершиться листопадовий саміт Східного партнерства у Вільнюсі. Але сам факт такої зустрічі є елементом гри Януковича вже півроку. Через таку зустріч він демонструє Європі, що у нього є план "В". Якщо не відбудеться підписання угоди між Україною та ЄС, то Янукович може домовлятися з Путіним", - переконаний Фесенко.

Також, на думку політолога, Україна може піти за "вірменським сценарієм".

"Головними темами переговорів в Сочі було обговорення можливих пропозицій від Путіна з розрахунком на те, що Україна відмовляється від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Я це називаю "вірменський сценарій" для України. Нагадаю, що Вірменія свого часу несподівано заявила про те, що бере курс на вступ до Митного союзу замість підписання угоди про асоціацію з ЄС. Щось подібне Путін міг би пропонувати Януковичу в обмін, звісно ж, на певні форми допомоги або розв’язання конкретних проблем. Завдання мінімум - якщо Україна не готова відгукнутися на пропозиції Росії, то в такому випадку сторони будуть обговорювати, як їм жити після Вільнюського саміту, як розв’язувати ті проблеми, про які говорить Росія, як формувати і розвивати двосторонні стосунки після Вільнюського саміту, якщо буде підписана угода про асоціацію між Україною та ЄС", - резюмував Фесенко.

Нагадаємо, що Віктор Янукович сьогодні здійснив одноденний візит в Сочі, в рамках якого зустрівся зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

Текст Андрій Степанов

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...