Думка експерта: євроінтеграція України залежить від бажання Путіна повернути США одну людину

Американського фахівця з ІТ-технологій Росія може обміняти на не підтримку США зближенню нашої держави з ЄС
У Путіна зносить дах від бажання втримати Україну
У Путіна зносить дах від бажання втримати Україну

Президент Росії Володимир Путін спробує домовитися із США відмовити Україну євроінтегруватися ще п'ять років, натомість він віддасть Америці Едварда Стоуна, цитує gazeta.ua політолога Віктора Небоженка.

«Не здивуюся, якщо завтра президент Путін запропонує Сполученим Штатам обміняти Едварда Сноудена на відмову від євроінтеграції України. Є інформація, що Кремль може запропонувати обміняти Сноудена на Януковича. Чи погодиться Америка - сказати важко. Цілком імовірно, що Янукович для США не такий важливий як Сноуден», - вважає експерт.

Політолог каже, що євроінтеграція України «якимось містичним чином пов'язана зі Сноуденом та Сирією».

«Обмін відбувається на міжнародному рівні. Ви скажете, який зв'язок між трагедію у Сирії та євроінтеграцією України? Можуть домовитися, що Путін йде зі Сирії, натомість йому залишають Україну в оренду на 5 років. Таке вже було колись. Україну поміняли на Ірак. Сподіваюся, Захід такого не зробить цього разу. Однак є варіант, за якого Україна може стати жертвою покращення американсько-російських стосунків. Подібні обміни відбуваються часто. Путін таке любить. Він приїхав до України і поміняв Януковича на Медведчука. Приїхав до хазяїна, а пішов до друга. У Путіна мала відбутися зустріч із президентом США Бараком Обамою. Це - 50-річна традиція, ще з часів СРСР. А Путін поміняв Обаму на Сноудена. Чи можна назвати це правильним обміном?», - висловлює припущення Небоженко.

Також політолог каже, що Путіну не вдається вирішити проблему євроінтеграції України всередині держави не тому, що Росія слабка, а Україна - сильна.

«Путін перебільшує свій особистий авторитет в Україні. Приїхав зі сотнею священиків, узяв півтори тисячі охорони. Будь-який спеціаліст скаже: коли півтори тисячі спецназівців Росії на два дні окупували центр столиці іншої країни, це схоже на репетицію державного перевороту. Путін демонструє свою силу та міць. Зрозуміло, що Януковичу, це не сподобалося. У нього - охорона, він усього боїться, а тут дві тисячі спецназівців вільно гуляють Києвом. Тому він не допомагатиме Путіну. А останній упевнений, що він сам по собі є головним фактором, який приведе Україну до Росії. Але ж так не буває», - підкреслив політолог.

Тим часом у США агенція з нацбезпеки, де працював Сноуден, планує звільнити 90 відсотків ІТ-фахівців. А це майже тисяча людей. Відтепер їхню роботу виконуватимуть комп'ютери. Керівники спецслужб кажуть, що такі кадрові рішення не пов'язані із витоком інформації та прецедентом із Едвардом Сноуденом. Останній, нагадаємо, у червні цього року розповів на весь світ, що спецслужби США та Великобританії організували глобальне стеження за розмовами громадян своїх та інших країн. Після скандалу він покинув Америку й отримав на рік тимчасовий притулок у Росії. Через відмову Москви видати Сноудена, Президент США Барак Обама скасував зустріч із російським колегою Володимиром Путіним. Обама також зробив політичну заяву, суть якої зводиться до того, щоби Едвард Сноуден повернувся додому і в суді довів свою правоту.

«Якщо він і справді вважає, що вчинив правильно, то, як і будь-який американський громадянин, може приїхати сюди, постати перед судом із адвокатом і відстояти свою точку зору», - сказав Обама під час прес-конференції у Білому домі. Американський лідер також додав, що не вважає Сноудена патріотом.

Тим часом, згідно з результатами соціологічного опитування, 31% опитаних американців вважають організатора витоку інформації про діяльність Агентства національної безпеки США патріотом, а 23% - зрадником.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.