Трагедія в Пакистані: альпіністи постраждали через Іслам

В ніч на неділю 23 червня в Пакистані в районі гори Нанга-Парбат області Гілгіт-Балтистан загинуло одинадцять туристів в результаті нападу озброєних бойовиків. За офіційною інформацією, вбиті двоє словаків, три українці, два громадянина КНР, один непалець, громадянин Литви і американець. В результаті атаки загинув також пакистанський гід. З українців загинули Свергун Ігор, Бадаві Кошаєв, Дмитрій Коняєв.

Трагедія сталася на висоті 4200 метрів, у підніжжі гори Нангапарбат, дев'ятої по висоті у світі. Як зазначають експерти, це була робота добре тренованих людей. Щоб досягти табору, необхідно два-три дні. Тіло потребує акліматизації для сходження. Бойовики були переодягнені у форму прикордонних військ Пакистану - воєнізованої поліції, яка патрулює прикордонні райони.  В околицях пострілів вночі не чули, все було тихо, бачили лише вогники на базі. За словами альпіністів, які спустилися у табір невдовзі після події, тіла вбитих були спотворені від ударів. У постраждалих не стріляли. Пакистанці, яких не чіпали в ту ніч, розповідали, що з'явилися озброєні люди. Вони почали витягувати альпіністів з наметів і розпитували, звідки і якої релігії. Отримавши відповідь, вбивали. Один з альпіністів, доставлених в посольство України в Пакистані, повідомляє, що за кілька днів до інциденту  до них приходили невідомі та агітували їх прийняти іслам.

Тіла загиблих вже доставлено вертольотом до столиці країни Ісламабад. Питання щодо транспортування на батьківщину тіл загиблих альпіністів вирішують.

Міністр внутрішніх справ Пакистану Chaudhry Nisar офіційно заявив про готовність надати Урядом Пакистану всі необхідні засоби (фінансові витрати, транспорт, супровід) для повернення тіл загиблих альпіністів на їх батьківщину.

Пакистанські силовики заарештували в понеділок 37 людей за підозрою в причетності до нападу на іноземних туристів. Усі арешти проведено в окрузі Двамер, де сталася трагедія. У спецоперації беруть участь поліцейські, військові і співробітники спецслужб. Керує операцією заступник голови поліції області Гілгіт-Балтистан.

За інформацією від Пакистанських медіаагенств відповідальність за атаку взяв на себе рух "Техрік-і-Талібан Пакистан" (ТТП). Його представник заявив, що теракт здійснила "Джунуд уль-Хіфа" - одна з причетних до ТТП угруповань.

Припускають, що вбивство було помстою за воєнні дії США і вбивство лідера ТТР Рехмана Мехсуда.

Цікаво, що пакистанський народ не залишився байдужим до події. Після того, що сталося сотні пакистанців вийшли на вулиці з плакатами з вибаченнями і співчуттями сім'ям загиблих.

Нагадаємо, що в понеділок Прем’єр-міністр України Микола Азаров підписав розпорядження про створення Міжвідомчого оперативного штабу з розслідування обставин трагічної загибелі громадян України внаслідок терористичних дій на території Пакистану, а також для надання допомоги сім’ям загиблих.

Окрім того, Міністерство закордонних справ України зобов’язано забезпечити роботу цілодобового контактного центру та надавати всебічну допомогу родичам загиблих в Україні, оперативно інформувати про долю інших громадян України, котрі перебувають на території Пакистану.

Україна вимагає від влади Пакистану виплатити грошову компенсацію родичам українських альпіністів. Про це заявив у понеділок, 24 червня, виконуючий обов'язки голови департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Довідка:

Ігор Свергун. Народився в 1966 році. Альпінізмом почав займатися в 1984 році в секції альпіністського клубу Харківського політехнічного інституту. Перше сходження зробив на вершину Семенов-баші. У 1989 році став майстром спорту з альпінізму, а в 1991 році - майстром спорту міжнародного класу. За досягнення в альпінізмі відзначений урядовими нагородами СРСР і України: орден «За мужність» (1990); орден «За заслуги» III ступеня (1996); орден «За мужність» III ступеня (1999). Двічі підкорив Еверест. Останні роки активно займався альпінізмом, тренував молодих альпіністів у Харківському альпклубі і брав участь в експедиціях.

Бадаві Кошаєв. У Харківський альпклуб прийшов у 2009 році. Брав участь у сходженнях на Ельбрус, Охос дель Саладо (Чилі), Орісаба і Істасіуатль (Мексика), Чо-Ойю (Тибет), пік Леніна, Хан-Тенгрі, Амадаблам (Непал), Кіліманджаро (Африка), Ктопаксі, Чимборасо (Еквадор) . У березні 2012 року підкорив вершину Аконкагуа (6962 метри). Це вища точка Америки.

Дмитрій Коняєв. У січні 2010 року здійснив сходження на Ельбрус, автор кримського альпіністського маршруту «Каменоломня» 5Б на г. Трикутник.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...