В Європі обурені поведінкою США

Лідери ЄС критикують США за прослуховування дипломатичних відомств європейських країн, зокрема французького, італійського і грецького, та попереджають про серйозні політичні наслідки. Звинувачення на адресу служб безпеки США посипалися після оприлюднення колишнім співробітником ЦРУ Едвардом Соуденом секретних документів.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що практика прослуховування у міжнародній політиці повинна негайно припинитися, а прес-секретар німецького канцлера Ангели Меркель сказав, що прослуховування є неприйнятним. Представники ЄС вже попередили, що ця справа може поставити під загрозу глобальну торгівельну угоду між США та Євросоюзом.

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц у заяві, зробленій в суботу, від імені Європейського парламенту вимагає від американської влади пояснень. Мартін Шульц заявив, якщо повідомлення виявляться правдивими, то це серйозно позначиться на  європейсько-американських відносинах.

Держсекретар США Джон Керрі сказав, що у захисті нацбезпеки шляхом прослуховування немає нічого надзвичайного.
Нагадаємо, раніше німецький журнал Der Spiegel повідомив про існування документу, який свідчить, що спецслужби США прослуховували розмови і читали переписку європейських керівників. Європейський Союз у документі названо "мішенню". Не відомо, яку інформацію отримала американська розвідка, але деталі щодо позиції ЄС у торгівельних та військових питаннях могли бути корисними для тих, хто бере участь у переговорах Вашингтону та урядів країн ЄС.

За повідомленням Der Spiegel, цей документ видання отримало від колишнього працівника ЦРУ Едварда Сноудена. Вашингтон поки що не прокоментував заяву Spiegel.

Самого  Сноудена  у США звинувачують у викраденні державної власності, несанкціонованій передачі інформації щодо національної оборони та свідомому розголошенні таємної інформації. Кожне з цих звинувачень передбачає до 10 років позбавлення волі.

23 червня Едвард Сноуден прибув до Москви з Гонконга, де знаходився з моменту оприлюднення подробиць про таємні програми електронного стеження уряду США за громадянами. Зараз він, ймовірно, перебуває в транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво". Припускають, звідси Сноуден планує дістатися країни, де зможе уникнути судового переслідування з боку США.

З проханням про надання йому політичного притулку Сноуден звернувся до Еквадору, який вже переховує у своєму лондонському посольстві засновника сайту Wikileaks Джуліана Ассанжа і нещодавно відмовився він багатомільйонних торговельних відносин із США.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.