Міліціонери Києва рекетували ринок, чим викликали бунт

В наслідок проведеної наради у київській РДА за фактом побиття міліціонером дівчини на столичному ринку "Шлях", був встановлений факт того, що столична влада повністю ігнорувала звернення підприємців із ринку "Шлях" щодо легалізації їхньої торгівлі. Через це виникла ситуація, коли міліція почала займатися збором поборів від підприємців.
штурм Святошинського РВ УМВС. Фото Мустафа Наєм
штурм Святошинського РВ УМВС. Фото Мустафа Наєм

"Однією з головних причин цієї ситуації стала корупційна схема видачі дозвільних документів. На нараді стало відомо, що з поданих до КМДА 73-х заяв на здійснення торговельної діяльності на території "Шляху" видано на руки тільки 23 дозволи. Таким чином, влада створила умови для напівлегальної ситуації на ринку, тим самим давши волю злочинній діяльності рейдерів та рекетирів ", - пояснив опозиційний депутат Володимир Бондаренко.

Він додав, що в ході обговорення "абсолютно чітко стало зрозуміло, що рейдерські атаки та рекетирські побори, через які й виник останній конфлікт з побиттям дівчини, відбувалися виключно під патронатом міліції". Підприємці також домовилися "тримати оборону" та не платити "данину".

В ході наради було прийняте рішення про негайну легалізацію підприємців та негайного розслідування інциденту із побиттям дівчини. Прикметно, що на нараді не були присутні ні один представник міліції, проте була місцева влада та прокуратура. 

Тим часом, начальник міліції Києва Валерій Коряк заявив, що активістів, які напали на правоохоронців біля Святошинського райвідділу, притягатимуть до відповідальності. Крім того, він заявив, що не вірить, що міліціонер із 15-річним стажем, знаючи, що його знімають на камеру, міг ударити дівчину.

З цього приводу, за його словами, буде проведена службова перевірка і встановлено хто винен дівчина чи міліціонер. Хоча раніше, під час активних дій протестантів, Коряк запевняв, що справ проти мітингувальників порушувати не будуть, а начальник Святошинського РВ вже відсторонений від виконання обов'язків.

Цікаво, що попри відсутність на спільній нараді начальник міліції розповів своє бачення того, що було там вирішено. Зокрема, за його словами, на нараді вирішено, що ринок "Шлях" не повинен існувати на встановленому місці.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.