Росія хоче навчити весь світ говорити по-своєму

Росія хоче відкрити центри російської мови та культури по всьому світі, а також і в Україні. Проект втілюватиметься Росією на державному рівні, ініціативу хочуть реалізувати й в інших країнах СНД, у більшості європейських держав, а також на Кубі та у Китаї.

На проект із російського бюджету вже виділили півтора мільярда рублів.

Деякі експерти з України зазначають: хоч ініціатива загалом має просвітницьку мету, на українській території підтекст може бути політичним.

У суто просвітницьку місію російського уряду не вірить колишній заступник міністра освіти Максим Стріха. На його думку, культуру – як і церкву – у Росії розглядають винятково як засоби зміцнення свого домінування на пострадянських теренах.

Натомість деяких нардепів з Партії регіонів ця ініціатива російського уряду неймовірно тішить. Зокрема Вадим Колесніченко, якого на початку цього року разом із іще кількома регіоналами Росія нагородила медаллю «за значний внесок у збереження та популяризацію російської мови і культури за кордоном», додав, що вже багато років працює над захистом російської мови в Україні самостійно, без підтримки російських держструктур.

Схожі ідеї у російського уряду впродовж останніх десяти років з’являються регулярно, наголошує депутат,от і до реалізації справа нарешті дійшла.

Проте функція таких центрів швидше за все полягатиме не так в поширенні російської культури, як в накиданні українцям стереотипу про вищість цієї культури. Про неминучість політичного домінування Москви над Києвом.
 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...