Судимостей з Тимошенко можна не знімати, головне за кордон відпустити, кажуть у ЄС

Вчора завершився черговий візит до України моніторингової місії Європарламенту на чолі з екс-президентом Польщі Олександром Кваснєвським і екс-президентом Європарламенту Патріком Коксом.
Кокс і Квасьнєвський вказали Раді на закон, який треба прийняти (фото unian.net)
Кокс і Квасьнєвський вказали Раді на закон, який треба прийняти (фото unian.net)

Вони наділені широким мандатом від усіх ключових інституцій Євросоюзу для пошуку шляхів вирішення так званої "проблеми Тимошенко". Як відомо, низка країн ЄС відмовляється підписати угоду про асоціацію з Україною до тих пір, поки влада не знайде можливість звільнити з-під варти екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

Цей візит став 24-м за період роботи місії Кокса-Кваснєвського. Політики ніколи не робили публічних заяв за підсумками поїздок до України, однак цей візит вибився із загального правила. Представництво Євросоюзу передало виданню "КоммерсантЪ-Украина" спеціальну заяву від імені Кокса та Кваснєвського, в якому офіційно назвали той шлях виходу з кризи, який вони вважають допустимим.

Європейські посередники, які раніше допускали лише можливість помилування Юлії Тимошенко, погодилися з можливістю її виїзду за кордон для лікування, підкресливши, що це варто зробити за схемою, запропонованою позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською.

"Законопроект пані Лабунської - це краща основа, на якій потрібно створювати і шукати необхідний консенсус між проурядовими та опозиційними партіями", - йдеться в заяві місії.

Європейські посередники закликали сторони до "діалогу і консенсусу" і підкреслили, що влада і опозиція повинні ухвалити згаданий законопроект (можливо, допрацювавши його) якомога швидше. "Часу залишилося дуже мало", - йдеться в заяві.

Проект Анжеліки Лабунської дозволяє виїзд на лікування за кордон тих засуджених, котрі проходили стаціонарне лікування протягом щонайменше 365 днів, якщо це не спричинило їхнього одужання. Дозвіл на виїзд за кордон у кожному конкретному випадку дає суд на підставі подання від пенітенціарної системи. Судимість зі звільненої людини при цьому не знімається, але вона звільняється від відбування покарання за станом здоров'я.

Джерела видання стверджують, що авторами законопроекту пані Лабунської насправді є юристи "Батьківщини". Його реєстрація позафракційним депутатом була проведена для того, щоб надати документу статус компромісного. Як відомо, у Раді зареєстровано ще два проекти - від імені лідерів опозиції і від імені позафракційного народного депутата Сергія Міщенка. Авторство останнього документа прийнято приписувати адміністрації президента - він припускає найжорсткіші умови виїзду засуджених на лікування.

Публічна підтримка проекту пані Лабунської Коксом і Кваснєвським дуже важлива для опозиції. Раніше лідери опозиційних фракцій заявили, що підтримають лише той проект, який буде узгоджений з місією Європарламенту. Таким чином, сьогоднішня заява звужує межі для пошуку компромісу у Верховній раді.

Втім, цей проект навряд чи буде затверджений в незмінному вигляді - тим більше, що "місіонери" Кокс і Кваснєвський у своїй заяві також допустили можливість його доопрацювання.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.