Закон про передачу закупівлі ліків міжнародним організаціям саботує міністерство, – Соболєв

Передачу закупівлі ліків міжнародним організаціям саботує мафія, яка багато років отримує в свої кишені понад 40% від вартості препаратів. Про це повідомив заступник голови фракції Об’єднання «Самопоміч», голова Комітету з питань запобігання корупції Єгор Соболєв за підсумками комітетських слухань, які відбулись у вівторок, 7 липня.
 
«У самих міжнародних організаціях, через які мають здійснюватися закупівлі, проблем найменше. Вони готові провести закупівлі, готові допомогти нам доопрацювати усі потрібні підзаконні акти тощо. Натомість є великі проблеми і саботаж всередині країни», – констатує він.
 
За словами нардепа, лише цього року передбачено 4 мільярди грн платників податків для закупівлі лікарських засобів державним коштом.
 
«Ці кошти можуть знову пустити через фірми-прокладки, які самі не виробляють ліків, а закуповують їх, забираючи собі майже половину коштів. Це при тому, що ми вже ухвалили закон, який дозволяє цього уникнути й закупити препарати у прозорий спосіб через міжнародні організації, такі як ЮНІСЕФ, ВООЗ тощо», – пояснює нардеп.
 
Соболєв наголосив, що наразі закон не виконується, і профільне міністерство пояснює це відсутністю підзаконних актів.
 
«Нам називають мільйони причин, і це є однією з ключових претензій до міністра Квіташвілі – замість того, щоб взяти і зробити, він розказує, чому це зробити не можна», – підкреслив він.
 
За словами Соболєва, брак політичної волі у Міністерстві будуть компенсувати зусиллями Комітету з питань протидії корупції і громадським тиском.
 
Нагадаємо, в березні Верховна Рада ухвалила закон №2150, який регулює держзакупівлі медичних препаратів через міжнародні організації.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...