Цілі і завдання Росії на Сході України

Дмитро Тимчук

Військовий експерт, керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи "Інформаційний спротив"

Починаючи з 11 квітня, у східних регіонах України антиукраїнськими силами за ініціативи та підтримки Росії реалізовується сценарій, який був раніше запланований на 8 квітня, однак тоді був зірваний зусиллями українських "силовиків".

Сенс сценарію: Захопити якомога більшу кількість будівель органів місцевої влади та силових відомств, військових об'єктів. За рахунок захопленої зброї озброїти якомога більшу кількість тих, хто є симпатиками екстремістів. В цілому - максимально дестабілізувати обстановку в регіоні.

Мета сценарію:

Тактична. Дати можливість Росії під час зустрічі в Женеві 17 квітня ставити питання про "нелегітимність" української влади, яку не сприймають цілі регіони України, і яка не контролює ситуацію в країні.

Стратегічна. Завдання-мінімум - домогтися федералізації України. Завдання-максимум - розколоти Україну і вивести з її складу дестабілізовані регіони, проголосивши їх "незалежними" квазідержавними утвореннями.

За висновком групи "Інформаційний спротив", сценарій приєднання цих регіонів до РФ в даний час малоймовірний.

Задіяні сили:

1. ГРУ ГШ ЗС РФ. Представлено  мережею координаторів на території  України і в прикордонних районах  Росії. За останні двіі доби відзначається  широке підключення координаторів  ГРУ, задіяних раніше в здійсненні " кримського сценарію".

Також на територію України закинуті окремі підрозділи ГРУ, інфільтровані через держкордон через "коридори", забезпечені за підтримки українських екстремістських сил. Їхнє завдання - безпосередня допомога екстремістам при захопленні об'єктів в невеликих населених пунктах ("зелені чоловічки").

У цьому зв'язку нас особливо насторожує той факт, що на даний момент на аеродромах в прикордонних районах Росії (в основному - Ростовська область) зосереджено близько 240 одиниць армійської авіації, в основному - багатоцільові і транспортно-бойові вертольоти. Вони можуть бути використані для закидання в східні регіони України додаткових російських підрозділів і диверсійно-розвідувальних груп.

Управління силами ГРУ - через структурний підрозділ ГРУ в Ростові- на -Дону.

2. ФСБ РФ. Представлено агентурною  мережею, завдання якої - широкомасштабне вербування українських громадян у східних регіонах. З подальшим використанням цих громадян як в окремих диверсійних операціях, так і у широкомасштабних акціях екстремістів, що координуються ГРУ.

Управління силами ФСБ - безпосередньо з Москви.

3. Екстремісти (сепаратисти). Зареєстровані та незареєстровані громадські організації (рухи), що є інструментом виконання наказів, що йдуть через мережу координаторів ГРУ.
Фінансуються за трьома основними каналами:
1) кошти, що йдуть з Росії  безпосередньо через координаторів;
2) кошти, що йдуть з Росії через уряд Криму;
3) місцеві олігархи.

4. Представники місцевого населення, що не входять в організації. Це "гарматне м'ясо", гостро необхідне організаторам подій в якості "масовки". Частково - "ідейні" елементи, які ненавидять Україну і симпатизують Росії, але здебільшого - приймають участь за гроші.

Оригінал

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...