За 2013 рік в Україні зафіксували близько 5 тисяч протестів

Минулого року в Україні зафіксували щонайменше 4822 протестів.

Це на 33% більше, ніж у 2012 році, та майже вдвічі більше, ніж було у 2011 та 2010 роках, повідомив під час прес-конференції соціолог, заступник директора Центру дослідження суспільства Володимир Іщенко, передає Gazeta.ua.

"Ми почали фіксувати протести ще до початку Майдану. З 1 січня по 20 листопада 2013 року відбулося 3419 протестів, з кінця листопада ця активність вибухнула. Підвищилася і масовість: близько 250 протестів мали понад тисячу учасників, що у 2,5 рази більше за 2012 рік та у півтора рази більше, ніж було у часи Податкового Майдану. Такі дані базуються на основі систематичного моніторингу протестів по всій Україні, їх характеристик та реакцій", - говорить Іщенко.

За словами соціолога, масовість - не лише київське явище.

"Багатолюдні мітинги були зафіксовані у різних регіонах України. На першому місці за масовістю - Київ, далі - Південь України. Йдеться про протести підприємців в Одесі, Врадіївську ходу під Миколаєвом. Третє місце - Західна Україна. На Сході зафіксовано найменше протестів. Найпопулярнішими вимогами залишалися соціально-економічні: забудови, невиплата зарплат, комунальні послуги, довкілля, права підприємців. Також ми помітили, що протестів за участі українських націоналістів відбулося вдесятеро більше, ніж за участі проросійсько налаштованих".

8% з усіх протестів минулого року - мітинги найманих працівників, говорить заступник керівника відділу вивчення соціальних протестів Центру дослідження суспільства Оксана Дутчак.

"Мінімум 389 протестів за минулий рік - саме протести найманих працівників, серед яких 40 - страйки. Ця цифра більша за всі попередні роки: для порівняння, у 2012 їх нарахували 251. Показник збільшився за рахунок дрібних, локальних виступів. До п'ятірки вимог, з якими виходили на страйк наймані працівники, увійшли: затримка зарплати, порушення прав, закриття підприємств, рейдерські захоплення і безробіття".

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...