У Врадіївці у 1919 році вже відбувалось повстання

На початку червня 1919 року була проголошена Врадіївська Хліборобська республіка, одна з селянських республік на півдні України.

Повстання було організоване сином кривоозерського поміщика Люстгартена. Його підтримали селяни, невдоволені політикою "воєнного комунізму". 

Повстанці заволоділи містечками Криве Озеро та Врадіївка, де проголосили про створення «Хліборобської республіки». Її територія простягалася вздовж залізниці та долини річки Кодима від Любашівки на схід до Голти та Богополя (тепер - частини м.Первомайськ) - повідомляє Вікіпедія.

Головнокомандуючим військових загонів «республіки» став колишній штабс-капітан К. Колос , а комендантом Врадіївки - Люстгартен. Керівництво Врадіївської Хліборобської республіки оголосило про співробітництво з Директорією УНР та спільну боротьбу проти більшовиків і денікінців. Хліборобська республіка проіснувала 2 місяці, до липня 1919 р., коли її територія була захоплена більшовицькими військами.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.