Володимир Фесенко: "Україні не вдасться застрахуватися від каральних заходів Росії"

Директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко висловив кілька думок ІА "ГРІМ" про відносини України та Російської федерації після підписання угоди про асоціацію між Євросоюзом та нашою країною.
Фесенко прогнозує непрості взаємини з північним сусідом (фото golos.ua)
Фесенко прогнозує непрості взаємини з північним сусідом (фото golos.ua)

- Якими будуть кроки Росії щодо України після можливого підписання 28 листопада у Вільнюсі угоди про асоціацію між Євросоюзом та нашою країною?

  • - Якщо угода про асоціацію України з ЄС буде підписана, подивимось, чи вдасться швидко врегульовувати ті проблеми, які будуть виникати у відносинах України з Росією. У мене немає сумніву, що в разі підписання угоди Росія зробить низку жорстких дій щодо України. Буде посилений митний режим, можливо, будуть підвищуватись деякі мита на українські товари і т.д. Тобто повністю застрахуватися від каральних заходів Росії Україні не вдасться, до них потрібно готуватися. Щодо компромісу, то, можливо, Москва на це й погодиться, але не зараз. І, вважаю, лише в тому випадку, якщо Росія зрозуміє, що це буде оптимальний варіант залишити вплив на Україну і на українську економіку. Але в найближчій і середньостроковій перспективі, приблизно до 2015 року, навряд чи можна сподіватися на реалізацію такого плану.

- По яких економічно "больових точках" намагатиметься бити Росія?

- Це буде більш жорсткий митний режим українських товарів. Також із з російських ринків будуть вичавлювати товари певних українських виробників шляхом збільшення мита, застосування більш жорсткого фітосанітарного режиму. Але, на мою думку, головний удар спрямують на машинобудівельну продукцію, український метал тощо.

  • - Чому Росії так залежить на тому, щоби Україна не підписала угоду про асоціацію з ЄС?

- Річ не в асоціації, а у всеосяжній та поглибленій зоні торгівлі України з ЄС. Ось що справді лякає Росію. Якщо йшлося би лише про асоціацію, не було би жодних особливих проблем. Те, що Україна підписує угоду про поглиблену та всеосяжну зону торгівлі з ЄС, означає часткову економічну інтеграцію України в європейський економічний простір. А також це фактично перекриває перспективи руху України в напрямку Митного союзу. Це і є головною проблемою для Росії. Щодо бажання України віднайти оптимальний баланс інтересів між євроінтеграцією і Митним союзом, то це абсолютно правильний підхід. Інтерес України саме в тому й полягає, щоби зберегти для себе пострадянські ринки, тому що в нас на них припадає близько 40% товарообігу, третина припадає на Росію. Тому відмовлятися від цих ринків не було би розумно. З іншого боку, іншим головним партнером України є ЄС, але євроінтеграція - це не лише ринки, це також серйозні важелі, можливості для модернізації суспільства, політичної системи, економіки. Ось в чому полягає перевага європейської інтеграції. Тому Україні варто шукати баланс.

Президент, уряд намагаються знайти такий компроміс, але проблема в тому, що Росія відмовляє нам у цьому. Саме Росія не дає Україні можливості реалізувати цей оптимальний сценарій. Можливо, Росія відмовиться від цієї позиції, оскільки від економічної війни втрачатиме й Кремль.

- За яких умов Росія вгамує свої "імперські замашки" та ставитиметься до України цивілізовано?

- Думаю, що в Москви будуть певні ілюзії, щоби або дотиснути Януковича, або переграти ситуацію на президентських виборах в Україні 2015 року. Можливо, ще будуть спроби реваншу на парламентських виборах 2017 року. Росія буде сподіватися на певне зростання євроскепсису і розчарувань в євроінтеграції після 2015 року. Але якщо цього не відбудеться, якщо євроінтеграція України продовжиться, то рано чи пізно Росія буде змушена звикати до нових реалій і ось тоді виникне шанс знайти оптимальний режим співпраці з Росією і з Митним союзом.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.