У центрі Відня хочуть знищити пам'ятник Іванові Франку

В останньому номері від 21 жовтня австрійський тижневик "Profil" надрукував статтю під назвою "Жиди, кровопивці", у якій Івана Франка названо антисемітом. У публікації ставиться під сумнів доцільність подальшого збереження пам’ятника "антисеміту" Франку.
Австрійці засумнівалися у потребі вшановувати Франка (фото wikipedia.org)
Австрійці засумнівалися у потребі вшановувати Франка (фото wikipedia.org)

Слова, винесені в заголовок статті, "Жиди, кровопивці" ("Juden, Blutsauger") автор приписує Іванові Франку, повідомляє zaxid.net.

Загалом у тексті журналу подано кілька безсистемно вирваних із контексту цитат із творів письменника, де міститься характеристика галицьких євреїв. Сам письменник названий у статті "радикальним націоналістом і палким антисемітом".

Публікація цієї статті збіглася з науковою конференцію у Віденському університеті, що запланована на 24-25 жовтня. Ця конференція присвячена з`ясуванню того, наскільки Івана Франка можна вважати антисемітом і чи заслуговує він на вшанування в Австрії. Під час конференції торкнуться питання щодо доцільності на фасаді Університету пам’ятної таблиці Івану Каменяреві та погруддя українського письменника у центрі міста. Спровокував дискусію виходець з Одеси Еміль Лянґерманн, який у 1970 році з родиною перебрався до Австрії. Саме він переклав німецькою і подав до магістрату Відня "антисемітські" цитати з Франкових творів.

Довідка:

Погруддя Івана Франка, яке є однією із робіт львівського скульптора Любомира Яремчука, встановлене у центрі Відня поблизу церкви Святої Великомучениці Варвари. Відкриття пам'ятника відбулося 28 травня 1999 року. Проект цього пам'ятника створили львівські архітектори Василь Каменщик та Володимир Турецький. Пам`ятну дошку Іванові Франку на фасаді Віденського університету встановили у 1993 році.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.