Експерт: повернення до "нормальності" для України важливіше, ніж звільнення Тимошенко

Найкраще для всіх було б прислухатись до думки ЄС і звільнити Тимошенко. Проте в країні є цілий ряд важливіших питань, ніж те, чи опиниться Тимошенко на волі. Таку думку у коментарі ІА "Грім" висловив політолог Олександр Палій.
(фото dk.if.ua)
(фото dk.if.ua)

"Найоптимальнішим варіантом вирішення питання Тимошенко було б спеціальним законопроектом залишити за дужками усі ці питання, які виникають у Януковича та опозиції, а саме, чи буде екс-прем’єр звільнена, помилувана, чи амністована. Після чого сказати, якщо Україна рухається до Європи, то раз на 5-15 років можна звільняти ув’язненого на прохання більшості урядів ЄС. І на цьому, можливо, зафіксувати цю юридичну невизначеність. Я думаю, що це задовольнило б усіх і достатньо просто зняло б цю ситуацію довкола Тимошенко", – переконаний Палій.

На його думку ймовірність вирішення цього питання в такий спосіб є незначною.

"Ймовірність такого сценарію вирішення проблеми Тимошенко невелика, оскільки така пропозиція ще навіть не обговорювалась. Влада шукає собі вигоди в її тимчасовому лікуванні, а опозиція – в помилуванні екс-прем’єра. Якогось компромісного варіанту поки що не вироблено, але потрібно сподіватися, що консенсусу таки буде досягнуто", – вважає Палій.

Водночас Палій зауважив, що не всім нинішнім лідерам опозиції вигідне звільнення Тимошенко.

"Найбільшу вигоду від звільнення Тимошенко в опозиції отримає Яценюк, оскільки він дуже щільно пристав до цієї ситуації, союзу довкола неї. З іншого боку, його впливи на партію можуть зменшитися. Тобто, з одного боку, Яценюк від звільнення екс-прем’єра найбільше виграє, а, з іншого, він багато чим ризикує.  Я думаю, що для Кличка оптимальним варіантом було б те, що Тимошенко опинилася на волі, але дружня, союзна, вдячна, а не в якості учасника чергових президентських виборів. Тягнибоку, за великим рахунком, байдуже на цю ситуацію, зараз у "Свободи" певні електоральні проблеми, які потрібно вирішувати незалежно від справи Тимошенко. Тобто в кожного з них є свої власні інтереси, але опозиція сходиться на тій думці, що не зацікавлена в тому, щоб лідери опозиції сідали за ґрати. Тут у них є спільний інтерес, до речі, спільний з усім суспільством, тому що, якщо садять до в’язниці лідера опозиції, то простий пересічний громадянин в цій країні практично нічого не вартує," – каже він.

Експерт упевнений, що питання Тимошенко не повинно переважати над загальнонаціональними інтересами країни.

"Я не думаю, що Тимошенко мала б великі шанси перемогти на чергових президентських виборах. Вже трансформувалось дуже багато питань за її політичної історії, крім того сформувалась нова структура опозиції, нові опозиційні лідери. Тимошенко було б достатньо тяжко перетасувати все по-новому. Я думаю, що імідж Тимошенко – питання вчорашнього дня. Занадто багато було кадрових помилок, нещирості, знівечених шансів після Помаранчевої революції, власне, до чого вона й причетна. Для країни оптимальним варіантом було б транзит без потрясінь до нормальності, до нормальних виборів, до нормального захисту прав людини, до нормальної відповідності чиновників своїм завданням і відповідальності перед суспільством. Тобто всі ці завдання набагато цінніші для країни, ніж прилаштування кудись якоїсь політичної персони," – підсумував експерт.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.