Рада Європи закликала українську владу дати більше самостійності місцевому самоврядуванню

Конгрес місцевих і регіональних влад РЄ ухвалив резолюцію  про місцеву та регіональну демократію в Україні.

Це друга резолюція Конгресу щодо України з 2001 року, пише Урядовий кур'єр.

В її тексті відзначається прогрес і воля української влади до проведення реформи місцевого самоврядування. Проте водночас у документі є й критичні зауваження.

Зокрема доповідачі Конгресу Паскаль Манжен та Марк Куулс вважають, що, попри заяви керівництва держави, темп реформи залишається повільним, а місцева влада ще дуже централізована. В рекомендаціях резолюції Конгрес радить українській владі, зокрема, посилити фінансову самостійність місцевих громад і розробити спеціальні стратегії, які  повернули б до життя депресивні приміські та сільські зони країни.

Перед початком голосування Марк Куулс наголосив на тому, що серед членів  Конгресу існує розуміння того, як нелегко проводити реформу місцевого самоврядування в такій територіально великій державі як Україна. Проте, на його думку, важливо, щоб Україна не лише декларувала свою повагу до принципів Хартії про місцеве самоврядування, а й продемонструвала конкретні результати першого етапу реформ місцевого самоврядування вже у наступному році.

"Загалом ми спостерігаємо позитивні тенденції в місцевому самоврядуванні", - сказав його колега Паскаль Манжен і наголосив,  що поняття децентралізації повинне стати частиною менталітету українців.

На думку заступника голови Одеської міськради Олексія Гончаренка,  критичні моменти доповіді про місцеве самоврядування в Україні відображають реальний стан речей. Але позитивні оцінки Конгресу, який відстежує ситуацію з місцевим самоврядуванням у 47 країнах-членах РЄ, дуже важливі, оскільки українській демократії лише 22 роки.

"На цій сесії розглядалися аналогічні доповіді щодо Данії, Ірландії, Угорщини, і повірте, ніде немає ідеальної ситуації в місцевому самоврядуванні", - сказав посадовець.

Секретар Київської міськради Галина Герега розповіла, що зустрічалася з доповідачами Конгресу під час їхніх моніторингових візитів в Україні.

"Деякі їхні рекомендації вже враховано в роботі Київміськради", - сказала вона.

Галина Герега не поділяє висловленої в резолюції стурбованості з приводу відсутності обраного міського голови в Києві, що "негативно впливає на місцеве самоврядування".

"Місто живе, працює і розвивається в інтересах киян, незважаючи на економічну кризу та політичні баталії", - наголосила  вона.

Зазначимо, що якраз "фінансової самостійності" українським органам місцевого самоврядування бракує найбільше. Яскравим прикладом тому є ситуація, за якої місцеві органи влади лишилися без грошей. Наприклад, Державне казначейство винне Львову вже більше 74 мільйонів гривень. І це при тому, що сукупний дохід громади Львова становить 90 мільйонів гривень на місяць.

Не краща ситуація, скажімо, і у Дрогобичі Львівської області: там через непроплати казначейством грошей взимку дороги можуть залишитися без піскосуміші.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.