На Львівщині через відсутність меж у заповідниках та лісах захоплюють землі - прокуратура

У прокуратурі Львівської області переконані, що відсутність меж територій природно-заповідного фонду і земель лісогосподарського призначення створює можливість для їх захоплення та незаконного будівництва.

Про це йшлося 28 листопада під час міжвідомчої наради у прокуратурі Львівської області.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівсько області.

Як відзначалось на нараді, в області вкрай незадовільно виконуються вимоги законодавства в частині встановлення меж населених пунктів.

За даними Головного управління Держземагенства у Львівській області із 1 928 населених пунктів краю загальною площею 426 678 га межі за проектами землеустрою встановлено лише по 76 на площу 36 687 га, що становить 3,9 %.

Лише по одному населеному пункту встановлено межі в Буському, Жидачівському, Золочівському, Миколаївському, Радехівському, Сокальському районах. Натомість в Городоцькому, Сколівському та Турківському районах – такі межі не встановлено по жодному населеному пункті.

Для порівняння, встановлені повністю межі міст обласного значення у Запорізькій, Луганській, Хмельницькій та Чернівецькій областях, у Запорізькій та Рівненській областях – межі міст районного значення, у Сумській, Запорізькій та Чернівецькій областях – межі селищ міського типу, у Хмельницькій області – межі сільських населених пунктів.

Прокуратура висунула вимогу негайного вжиття заходів для вирішення вказаної проблеми.

На нараді також зазначили, що такий стан справ сприяє незаконному розпорядженню посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади земельними ділянками, в тому числі з перевищенням наданих їм повноважень.

На думку прокуратури, основними причинами невиконання вимог закону, є відсутність генеральних планів населених пунктів, на підставі яких здійснюється зміна їх меж, відсутність коштів на фінансування цих робіт, а також самоусунення посадових осіб органів місцевого самоврядування.

У ході міжвідомчої наради наголосили, що проблемна ситуація в Львівській області також із винесення в натуру меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, невинесення меж територій природно-заповідного фонду і земель лісогосподарського призначення.

Прокурорські перевірки засвідчили, що це створює можливість для їх захоплення, здійснення на їх території незаконного будівництва та в подальшому приватизації земель даних категорій.

"За результатами міжвідомчої наради розроблено заходи щодо спільних роботи, спрямованої на усунення виявлених недоліків, подолання проблем збереження, раціонального та ефективного використання територій природно-заповідного, водного фондів, лісогосподарського призначення, а також активізацію діяльності на вказаних напрямах", - йдеться у повідомленні.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...