Під шум Майдану Азаров "допилює" рештки бюджету

Євромайдан повстав не тому, що українці нібито розмріялися про європейську халяву. Євромайдан виник тому, що народ обурений ситуацією, коли коробка передач для урядової автівки коштує, як дві "швидких" для "простого українця"
(фото pic.com.ua)
(фото pic.com.ua)

Поки "Беркут" гамселить народ у центрі Києва, Кабмін продовжує звичне солодке життя. Як повідомляє "ПіК" з посиланням на "Наші гроші", 3 грудня Азаров вирішив покращити свої "Фольксвагени" на 192 000 грн.

За ці гроші покращаться дві урядові іномарки: Volkswagen Transporter Т5 (WV2ZZZ7HZ5H016662, рік випуску 2004) та Volkswagen Phaeton 3,2 (WVWZZZ3DZ48011755, рік випуску 2004). Обом автомобілям замінять коробки передач і виставлять розвал-сходження коліс.

Сума у 192 000 гривень, яку Секретаріат Кабміну віддав за цей ремонт ТОВ "Атлант-М Лепсе", може здатися і не такою великою – принаймні у масштабах країни. Але все пізнається у порівнянні: так, виявилося, ремонт азарівських "тачок" коштує дорожче, ніж, скажімо, дві машини для Центру первинної медико-санітарної допомоги у містечку Дзержинськ на Донеччині. За день до чергового кабмінівського автопокращення дзержинські медики придбали для Центру два "Богдани 2110" на загальну суму 172 000 грн.

Тепер порівняємо. "Богдан 2110", безумовно, не найкраща машина у світі (і, тим більше, не реанімобіль за останнім словом техніки), але для провінційного міста з населенням у 36 000 людей (а з усіма підпорядкованими територіями – 73 000), очевидно, навіть два таких "Богдани" – велике підмога. Не хочеться впадати у слізливу сентиментальність, але, як не крути, за словом "швидка допомога" стоять і пенсіонерка з інфарктом, і дитина з нирковою недостатністю, і дорослий із апендицитом. Люди, які, якщо до них не доїде вчасно бригада медиків, елементарно помруть. П’ять-десять хвилин затримки – і бабуся/дитина/дорослий, іще кілька годин тому живий і здоровий, перетворяться на фото на могильному хресті.

Тобто ці 172 000 грн – це енна кількість урятованих життів. Які коштують на 20 000 менше, ніж коробки передач для двох азарівських "Фольксвагенів". Утім, коробки – це ще дріб’язок. Ось лише неповний список витрат Кабміну з початку листопада (за тим же "Вісником державних закупівель):

- 27 листопада – угода з ТОВ "Техісо" на постачання бензину і дизельного палива на загальну суму 1,69 млн грн (усього за 2013 рік кабмінівський автопарк зжер бензину та мастил на 13,07 млн грн).

- 25 листопада – угода з ТОВ "Софтлайн-ІТ" на модернізацію кабмінівського веб-порталу: 520 тис. грн.

- 22 листопада – угода з ТОВ "Дніпр" на 246 000 грн. На цю чверть мільйона ТОВ "Дніпр" поставить у Кабміні 17 кондиціонерів.

- 12 листопада – угоди з трьома різними поставниками на придбання оргтехніки, ліцензій і техобслуговування: 1,56 млн грн.

- 8 листопада – угода з "Укрндіпроектреставрацією" на розробку проекту капітального ремонту Будинку Уряду України: 1,50 млн грн.

- 1 листопада – угода з ТОВ "Виробниче Об’єднання "Український пожежний дім": 224 000 грн за вогнезахистну обробку дерев’яних конструкцій даху Будинку Уряду.

Коли ставиш усі ці факти підряд у стовпчик, як зараз, стає зрозумілим: "Вісник державних закупівель" – це не просто "Вісник". Це база Євромайдану. Наївно вважати українців дурнями, які пішли на Майдан добиватися якоїсь казкової європейської халяви – з молочними ріками та киселевими берегами. Аж ніяк: будь-яка людина при здоровому глузді розуміє, що на халяву нам ніяка Європа нічого не дасть. Люди вийшли боротися за європейські стандарти поведінки: бо не буває в Європі так, щоб уряд прохолоджувався 17 кондиціонерами за чверть мільйона, тоді як у звичайній лікарняній палаті для післяопераційних хворих не те що кондиціонера – вентилятора днем із вогнем не знайдеш. Не буває так, що уряд бухає неміряні тисячі на дві коробки передач, коли по селах фельдшери на велосипедах до хворих їздять (і то добре, коли на велосипедах, а не пішки чимчикують).

Людей задовбала ситуація, коли у країні не вистачає коштів ні на що і ні на кого, крім влади. Яка, до речі, то хвалиться, як вона круто працює , то ниє, що грошей у бюджеті не вистачає. То, може, нехай тоді по своєму ліжку протягає ніжки? Як казав герой одеського анекдоту, у якого просили грошей на розбудову соціалізму: "Нема грошей – нех… будуватися". На х…, вибачте, гатити півтора мільйони на проект (лише проект!) ремонту Будинку Уряду, який стоїть собі та не падає (хоча більша частина країни була б не проти, якби й упав), коли в країні до чорта шкіл і дитсадків, які знаходяться у куди більш жалюгідному стані? За яким дияволом їздити на "Фольксвагенах" – яких, до речі, у Азарова куди більше, ніж два, і взагалі це далеко не найдорожча машина кабмінівського автопарку? Ось той же "Богдан 2110" – чудова машинка! Якщо вона підходить для спасіння людських життів, то вже для чиновників Кабміну, які нічиї життя не рятують, а швидше, навпаки, вона підійде якнайкраще! А ще є "Деу Ланос", є, врешті-решт, "Славута" – ніхто не хоче підтримати вітчизняного працівника і заощадити бюджетні кошти? Ні? А що ж таке? Бензином у салоні несе? Двигун не той? Кінських сил мало? А на хріна вам кінські сили, якщо по столичних пробках тільки зі швидкістю 5 км/год і пересуватися? А якщо драпати по бориспільській трасі, рятуючись від обурених родичів тих, кого ваш "Беркут" покалічив на Майдані, то від них і на "Фольксвагені" не втечеш. Все одно наздоженуть.

І не треба казати про державний престиж. Прикривати вашим престижем зубожіння обікраденої країни – це все одно, що маскувати фіговим листком причинне місце на прийомі у венеролога. Престиж – це коли Анґела Меркель, голова не найбіднішої країни світу, має приватну дачку, огороджену звичайним парканом, під охороною аж одного (!) поліцейського. Престиж – це коли весь супровід автомобіля прем’єра Бельгії (теж країна не вбога) складає лише одна поліцейська машина, і весь цей "кортеж" дисципліновано зупиняється на перехрестях перед світлофором. З усіх європейських керівників мажорськими замашками відрізнявся лише Сільвіо Берлусконі зі своїми крутими тачками й італійськими "межигір’ями" – ну і де тепер той Берлусконі? Правильно – у вʼязниці. Тобто закінчив свою кар’єру там, де інші її починали.

А між тим українська влада, тринькаючи тисячі, мільйони і мільярди на покращення власної стабільності та добробуту, ніяк не візьме у розум: і чого це "этот, как его, народ" на Майдані обурюється?  І лякає страшилками: ось, це через них, через цих горлопанів і бунтівників Україну неодмінно спіткає економічна криза! Бо замість того, щоб оплачувати наші "Фольксвагени", вони, нероби і лайдаки, горлянку на вулицях деруть! У країні грошей не вистачає: у нас тут Кабмін невідремонтований стоїть, у Раді люстри кришталеві зі стелі падають, в Межигір’ї золотий унітаз поміняти нема на що – а ви тут зі своїм ЄС. Ми ж у цього вашого ЄС добром просили: дайте 160 мільярдів на стабільність – так не дали, буржуї жадібні. Ну ми й пішли в інший бік…

І, що характерно, вони таки сподіваються туди дійти. Бо люстри з унітазами – річ серйозна. А народ – що народ, подумаєш, якісь там сорок п’ять мільйонів. Це ж не гривень, не доларів і не євро – це усього-на-всього сорок п’ять мільйонів якихось там людей.

 

Віталій Бережинський

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...