Українська економіка стрімко падає вже рік, а Янукович цього не помічає

У липні-вересні цього року реальний валовий внутрішній продукт в Україні знизився на 1,5% порівняно з аналогічним періодом 2012 року.
В Україні, очевидно, настала рецесія (фото sumno.com)
В Україні, очевидно, настала рецесія (фото sumno.com)

Про це вчора повідомила Державна служба статистики.

Порівняно із другим кварталом цього року, ВВП у третьому кварталі знизився на 0,4%, передає BBC.

Падіння ВВП в Україні почалося у третьому кварталі 2012 року, коли українська економіка скоротилася на 1,3%. У четвертому кварталі минулого року падіння пришвидшилося до 2,5%.

У першому кварталі цього року падіння ВВП становило 1,1%, в 2 кварталі - на 1,3%.

Три послідовні періоди падіння економіки економісти вважають офіційним початком періоду рецесії.

Український уряд пояснює падіння економіки несприятливою зовнішньоекономічною кон'юнктурою для українського експорту і складними переговорами з Росією про ціну природного газу.

"В цих умовах наша економіка, я б сказав, дещо пригальмувала. Якщо в 2010-2011 роках ми мали приріст ВВП на 10%, то в 2012-му і частині 2013-го - близько 0%", -
сказав нещодавно прем'єр Микола Азаров.

Опозиція називає економічну ситуацію в Україні "катастрофічною та драматичною" - про це, зокрема, заявив лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

В останні місяці в Україні затримують соціальні виплати: декретні, лікарняні, зарплати та виплати з безробіття.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко заявив, що їхні депутати отримують тисячі звернень від громадян з цього приводу.

За даними опозиційних політиків, заборгованість почала накопичуватися від кінця літа, і на сьогодні становить близько 2двох мільярдів гривень.

Усі ці проблеми прем'єр-міністр Азаров пояснює "складною економічною ситуацією", а також "не завжди відповідальною роботою тих людей, які не розуміють, що на першому місці мають стояти соціальні виплати".

Водночас президент Віктор Янукович, виступаючи вчора в Києві, заявив, що соціальні стандарти й гарантії в Україні "стабільно зростають і підвищуватимуться надалі".

За його словами, за три останні роки реальні доходи українців зросли на 39%, реальна зарплата - майже на 59%, а середній розмір пенсії - на 42%.

Від початку цього року більшість українських та закордонних економістів попереджали, що при завищених планах щодо розвитку економіки, за реального скорочення економіки уряд зіткнеться зі скороченням надходжень, а відтак, і з проблемами щодо фінансування видатків бюджету.

Згідно із бюджетом на 2013 рік, ВВП України у цьому році мав зрости на 3,4%, але насправді, за підсумками трьох кварталів 2013 року, він лише падав.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...