Мандрівний митець із Норвегії

Арт-дегустатор

Мистецтво, як кухня. Воно має бути смачним, яскравим і цікавим. А ще різноманітним. Таким воно є у Львові. Тому, аби відчути всі відтінки смаку, ми надаємо можливість висловитись багатьом арт-дегустаторам, які будуть демонструвати вам барвисту палітру мистецького середовища Львова.

 

 

Мандрівний митець, норвезький художник Хельге Аронніг нещодавно відвідав   Львів.  Йому 57 років, а малювати він почав лише 10 років тому. Нині готує роботи до своєї першої виставки в Європі. Каже, що відчуває якусь особливу духовну близькість з українськими Карпатами. Про це та багато іншого наша з ним розмова.

На Вашому вебсайті Ви написали, що маєте два найбільших зацікавлення в житті: подорожі і мистецтво. Що спонукало  Вас приїхати до України: мистецтво, захоплення мандрами, чи може і те і те?

Насправді, я маю за мету відвідати Карпати. Я дуже зацікавлений культурою і мистецтвом. Три роки тому я вже був у Яремчі і  зустрівся там з одним митцем, але  на жаль,  не пригадаю як його звали. Цей чоловік показав мені свої картини, я був дуже вражений ними, їх елементи й досі не йдуть мені з голови.   Повернувшись додому, я переглянув  в інтернеті багато інформації про Україну. Я знайшов багато інших цікавих містечок у вашій країні і запланував собі відвідати їх, зокрема Львів. Його постійно описують,  як місто з багатою мистецькою спадщиною, як культурну столицю України. То ж я вирішив побачити всі ці скарби. Тепер я тут,  перед поїздкою в Карпати.

За той час, що Ви у Львові, чи встигли побачити, якісь цікавинки місцевого мистецтва? Що Вас найбільше вразило?

Вчора я був в крихітній галереї  “Зелена Канапа” і побачив роботи молодого митця, на мою думку вони дуже високої якості. Сьогодні я відвідав Львівську Галерею мистецтв, переглядав експонати  класичного мистецтва. У Вас тут дуже багато цінних картин, зокрема ікони, які справили незабутнє враження на мене.

Багато критиків висловлюються про Вас як про митця примітивіста, абстракціоніста. Чи знайомі Ви з мистецькою спадщиною українців, які працювали в таких стилях, маю на увазі Марію Приймаченко, художника Никифора, пам'ятник, якому стоїть у Львові?

Ще ні, але маю надію, що все це побачу тут. В Україні  пробуду ще 2 тижні,  думаю ще все встигну все оцінити. Я планував багато  екскурсій на завтра, але,мабуть, почну одразу після нашої розмови.

Ви вже побачили певні зразки українського, зокрема, львівського, мистецтва. Яке враження воно справило на Вас?

Я справді вражений.  Українські художники  дуже трепетно ставляться до своєї роботи, бачив це у всьому, зокрема, в атмосфері їх творінь.  Для них це водночас гра й наполеглива, серйозна робота.  У Львові  я побачив, як модерне так і досконалі зразки класичного мистецтва.

До слова, що ви можете сказати про сучасне мистецтвоу Норвегії?  Чи воно дуже відрізняється від українського?

І так, і ні. Але те, що я бачив тут - особливе. У всьому відчувається дуже багато креативу, необмеженого таланту, я б сказав. Я знаю про вашу академію мистецтва, я був там, спілкувався зі студентами. Люди, що навчаються там мислять правильно. І це дуже важливо, адже деколи навчання дуже звужує світогляд. Я бачив там так багато різних стилів, так багато експериментів й таланту в такій малій галереї.

Що у Львові Вам запам'яталося найбільше  ?

Все. У вас мистецтво у кожній деталі. Вчора я був на  Площі Ринок. Там кожен будинок вражає. У вашому місті культура займає найвищі позиції. В мене вдома до мистецтва ставляться значно прохолодніше. Львів порівнюють з великими європейськими містами, але це на багато  спокійніше місто , тут не потрібно постійно бути напруженим, люди живуть своїм ритмом і це прекрасно.

А  які ще міста в Україні Ви плануєте відвідати?

Зі Львова я поїду в Яремче, а потім  ще в  Ужгород,  Івано-Франківськ та Чернівці. 

А який Ваш улюблений художник? Ким Ви захоплюєтеся?

Є. Звісно, є. У мене їх декілька. Але навряд чи можна сказати, що вони визначають мій стиль. Мені взагалі не просто якось описати стиль, в якому я працюю. Я захоплююсь картинами Пікассо, Далі, Рембранта,  Ван Гога,  Да Вінчі й Мунка, вочевидь.

На Вашому сайті, Ви пишите, що почали малювати 10 років тому. Що стало поштовхом?

Я все своє життя цікавився мистецтвом. Коли я був малим хлопчаком,  то був дуже креативним, я постійно щось вигадував, й малював також. Життя повернуло в іншу сторону, але зацікавлення не зникло. Я здобув освіту мистецького критика в університеті, мав гарну роботу менеджера, але одного дня я емоційно виснажився, вигорів. У мене з'явився час, а головне бажання, малювати, творити щось самому. Зараз малювання, й мандри, в яких я шукаю натхнення, займають весь мій  час. Я планую найближчим часом відкрити виставку в Європі й мрію поїхати на Близький Схід. Там  зовсім інша культура. І це цікаво.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...