Київ як гальмо України на шляху до ЄС

Політологи стверджують, що вибори міського голови не вигідні ні владі, ні опозиції. Але позиція Євросоюзу може змусити політичні сили "зарухатися" в питанні обрання влади у столиці.
Кияни не надто активно прагнуть переобрати владу (фото soli.com.uа)
Кияни не надто активно прагнуть переобрати владу (фото soli.com.uа)

У Європейському союзі висловлюють стурбованість відтермінуванням виборів міського голови та ради у Києві. Це може перешкодити реалізації євроінтеграційних прагнень України. Для вирішення проблеми виборів Київради і міського голови столиці України потрібна політична воля, якої немає ні в представників влади, ні в українських опозиціонерів.

Нагадаємо, що вибори депутатів Київради та столичного міського голови повинні проводитися в 2015 році. Це випливає з рішення Конституційного суду, ухваленого 29 травня цього року. Згідно з ним, наступні чергові місцеві вибори мають відбутися одночасно на території всієї України останньої неділі жовтня 2015 року.

Київські вибори нікому не вигідні

На думку директора Центру політичного аналізу "Пента" Володимира Фесенка, яку він висловив для ІА "ГРІМ", конфлікт навколо Київради пов’язаний із низькою політичною активністю опозиції.

"На жаль, є суто теоретична можливість проведення київських виборів. Вони потрібні, вони необхідні, тому що ситуація не є нормальною - більше року немає легітимного мера в Києві. У будь-якій цивілізованій країні за такої ситуації потрібно проводити вибори. Між іншим, подібна ситуація в Миколаєві. Там трагічна ситуація, тому що померла людина, яка також виконувала обов’язки мера. У деяких інших містах України є також подібного роду проблеми. Усе це тенденція, коли дуже довго не проводять перевибори мера, коли виникають для цього об’єктивні обставини. У Києві в принципі ще треба переобрати тимчасову міську раду, оскільки термін повноважень Київради завершився. Ситуація, коли теперішній склад Київради працюватиме ще понад рік, на мій погляд, також не є нормальною. Проте для того, щоби київські вибори відбулися, потрібно не блокувати Київраду і не влаштовувати навколо неї бійки, а ухвалити політичне рішення парламенту. Для цього необхідно сконцентрувати увагу опозиції і шукати або добиватися такого рішення. Мені здається, що до сьогодні опозиція не проявила достатньої послідовності і рішучості в боротьбі за київські вибори", - зазначив експерт.

Натомість політолог Олександр Палій каже, що місцеві вибори варто проводити не синхронізовано в один день, а нарізно. Тоді результати волевиявлення свідчитимуть про динаміку зміни суспільних настроїв.

"Я не думаю, що для нас буде добрим проведення саме синхронізованих місцевих виборів. Думаю, що вибори мають відбуватися не обов’язково синхронізовано, вони навпаки мають відбуватися якомога частіше по різних регіонах і бути певним індикатором ставлення і до влади, і до опозиції, і навіть певним загальнонаціональним індикатором виборів на місцях. Тобто повинні бути свідченням певної динаміки зміни суспільних настроїв. Це дуже корисно, коли вибори відбуваються не в один день, а є перманентним процесом, оскільки це показує живу реакцію суспільства на політичну ситуацію", - поділився міркуваннями з кореспондентом ІА "ГРІМ" політолог.

Щодо проведення виборів у Києві, то Палій не вбачає для центральних гілок влади серйозної загрози.

"Вибори до Київради не вигідні, а вибори мера вигідні. Чому? Тому що вибори мера дають можливість "вихлюпнути" енергію суспільства і підтвердити легітимність влади. А без такого проведення виборів легітимність влади під сумнівом, тому що вона фактично узурпує право і порушує Конституцію, в якій записано чітко про п’ять років терміну повноважень місцевої влади. Тому вважаю, що для влади було би корисно провести вибори мера, а без Київради він все одно залишався би з дуже слабкими повноваженнями і жодної загрози де-факто для влади вибори мера не мали б. Але з іншого боку ці вибори дозволили би зміцнити легітимність влади загалом і показати, що народ на щось впливає", - вважає політолог Олександр Палій.

Останнє слово - за ЄС

Тим часом політтехнолог Денис Богуш переконаний, що проведення виборів київського мера 15 грудня можуть відбутися лише в разі тиску із боку Європейського союзу. Таку думку він висловив gazeta.ua, коментуючи заяву лідера "УДАРу" Віталія Кличка про необхідність проведення виборів.

"Вибори мера Києва 15 грудня? А скільки у Кличка людей, щоби наполягати? Він зможе перемогти, переконати Партію регіонів, щоби вони проголосували. Ні, цього не може бути", - переконаний експерт.

Водночас, за його словами, "важливо ще розглядати це питання в контексті асоціації з Європою".

"Лише якщо Європа наполягатиме, щоби ми провели вибори і в Києві, і якщо ще й Янукович це почує, то тільки тоді можуть відбутися вибори в цьому році. Але це поки теорія", - зауважив він.

Окрім того, політтехнолог наголосив, що "це все довга процедура домовленостей - хто буде кандидатом від влади, від опозиції".

"У жодної політичної сили немає нормального кандидата. Влада розуміє, що програє, а опозиція, що не того виберуть, і нікому це не вигідно, а Кличку тим паче, бо в нього немає свого кандидата", - резюмував Богуш, додавши, що "Кличко не хоче ставати мером Києва, бо планує боротися за президентське крісло".

Текст Андрій Степанов 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.