Військові на Львівщині матимуть житло

Заступник Міністра оборони України В. Можаровський відповів на актуальні питання військовослужбовців Львівського гарнізону.
Нещодавно у приміщенні Кабінету Міністрів України за дорученням Міністра оборони України, було проведено відео конференцію заступника Міністра оборони України-керівника апарату Володимира Можаровського. Під час цього заходу представниками Львівського гарнізону військовому високопосадовцю було поставлено декілька проблемних питань. Після детального вивчення та опрацювання яких, заступник Міністра оборони України Володимир Можаровський надіслав відповіді. Публікуємо пряму мову високо посадовця.
 
–Які висновки зроблено у Міністерстві оборони України щодо забезпечення житлом військовослужбовців у 2013 році та як планує працювати оборонне відомство над розв’язанням цієї проблеми у наступному році?
 
– На сьогоднішній день Міністерству оборони України на будівництво та придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил України надійшло 82,4 мільйона гривень, із яких 31,9 мільйонів отримано як благодійну допомогу, 30,0 мільйонів – це додаткове фінансування по загальному фонду і 20,5 мільйонів – надходження по спеціальному фонду від господарської діяльності. Це дасть можливість до кінця року отримати 369 квартир в регіонах України. Також до кінця року заплановано отримання ще 197,1 мільйонів гривень коштів спеціального фонду (власні надходження) шляхом зарахування їх на бюджетну програму КПКВ 2101190 «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України». Це дасть можливість побудувати чи придбати ще 640 квартир. Зокрема, у Львівській області найближчим часом планується ввести в експлуатацію 60-квартирний житловий будинок у місті Яворів по вулиці Іоанна Хрестителя та заселити 35 квартир, придбаних Міністерством оборони України у 2012 році у смт Шкло, після погашення кредиторської заборгованості. За попередніми підсумками 2013 року можна зробити висновок, що недостатнє фінансування програми будівництва житла коштами загального фонду державного бюджету не дасть можливості кардинально покращити стан забезпечення житлом військовослужбовців. Щодо будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей у наступному році, то можна сказати, що дуже багато залежить від обсягів фінансування, які будуть затверджені Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», наявності або відсутності кредиторської заборгованості на початок наступного року та інших факторів. 
 
– Сьогодні у військових частинах військовослужбовці військової служби за контрактом мають можливість в обід харчуватися у їдальнях безкоштовно. Чи існує можливість вирішення питання щодо безоплатного харчування сніданками та вечерями військовослужбовців військової служби за контрактом, які проживатимуть у спеціалізованих гуртожитках на території частин? Вирішення цього питання сприяло б подальшому залученню громадян України для проходження військової служби за контрактом.
 
– Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 № 426 (зі змінами) військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу військової служби за контрактом забезпечуються харчуванням за рахунок держави (обідами) у військових частинах в усі дні, крім вихідних, свят і на час перебування у відпустці із розрахунку 45% добового набору продуктів за відповідними нормами харчування. Також військовослужбовцям за контрактом за їх бажанням та за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду, із розрахунку 45% від добової вартості норми харчування (17,62 грн.) – у розмірі 7,93 грн. за обід. Вирішення питання щодо безоплатного харчування сніданками та вечерями військовослужбовців військової служби за контрактом, які проживатимуть у спеціалізованих гуртожитках на території частини, можливо лише за умови внесення змін до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України.
 
– На сьогодні призупинені роботи щодо завершення будівництва 64-квартирного житлового будинку в селищі Солонка (військове містечко Липники). Які кроки передбачені щодо добудови цього об’єкту та здачі в експлуатацію?
 
– На сьогодні роботи на об’єкті виконуються підрядною організацією підприємством «СпецбудУТОГ» за власні обігові кошти. Станом на 18 листопада 2013 року будинок повністю покритий дахом, виконано утеплення та штукатурка фасаду, у під’їздах №3 та №4 встановлено віконні блоки. Також оштукатурені стіни квартир, змонтовано електропроводку. До кінця року планується встановити віконні блоки у під’їздах №1 та №2, здійснити розводку внутрішніх систем постачання енергоносіїв та виконати внутрішню штукатурку. Фінансування будівництва будинку включено до Переліку житлових об’єктів, які передбачається фінансувати у 2013 році, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.11.2013 р. № 761, яким передбачено здійснити оплату виконаних робіт підрядній організації. Ввести в експлуатацію 64-квартирний житловий будинок у с. Солонка (в/м Липники) планується у 2014 році.
 
– Коли буде відновлено практику виключення квартир із числа службових?
 
– Відповідно до пункту 1.8 Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями, затвердженої наказом Міністерства оборони України від 30.11.2011 № 737 (зі змінами), при надходженні житла до гарнізону квартирно-експлуатаційні відділи (частини районів) спільно з начальниками відповідних гарнізонів та головами гарнізонних житлових комісій надають до Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України пропозиції щодо кількості службових жилих приміщень та жилих приміщень для постійного проживання в кожному з жилих будинків, які вводитимуться в експлуатацію в гарнізоні. Головне КЕУ ЗС України проводить аналіз отриманих пропозицій і подає їх на затвердження Міністром оборони України. На цей час з метою збереження кваліфікованих кадрів та забезпечення високого рівня показників у бойовій підготовці Міністром оборони України прийнято рішення від 02.01.2013 № 26/з дозволяти начальникам гарнізонів при підготовці пропозицій щодо розподілу житла виділяти під службове житло не менше 80 відсотків від загальної кількості квартир. Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України й надалі буде відслідковувати та інформувати військовослужбовців ЗС України та членів їхніх роди про рішення та ухвали вищого керівництва з актуальних проблем сьогодення.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...