Янукович не розмовлятиме з Путіним із позицій слабшого і не прогнеться під Кремль

Президент України у Мінську не відступить від європейського курсу, а Росія повернеться до нормальних стосунків з Україною.
Олександр Палій стверджує, що Путін уже не той боєць (фото ukrlife.tv)
Олександр Палій стверджує, що Путін уже не той боєць (фото ukrlife.tv)

"Я не думаю, що Путіну вдасться переломити ситуацію. На адресу Януковича вже були погрози, але це не дало жодного результату. Тому вважаю, що російське керівництво, найімовірніше, шукатиме способів повернутися до нормалізації стосунків з Україною. Адже Росія часто малювала червоні лінії під час інтеграції до ЄС і НАТО центральноєвропейських держав, але після їхнього приєднання поверталися до нормальних взаємин і спілкування. Можливо, йтиметься про останню атаку на Януковича, а, можливо, й про повернення до нормалізації у стосунках з Україною. Мені здається, що нещодавній інцидент із Марковим демонструє те, що Янукович не говоритиме з позиції слабшого, не потерпить підривної діяльності проти себе. Зараз його приватні інтереси повністю збігаються з національними", - таку думку для ІА "ГРІМ" висловив політолог Олександр Палій.

Нагадаємо, що сьогодні Президент України Віктор Янукович зустрічається зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у Мінську в рамках засідання Ради глав держав Співдружності незалежних держав. Засідання у столиці Білорусії триватиме протягом 24-25 жовтня.

За словами Палія, Росія вичерпала свої можливості щодо зміни вектору інтеграції України з європейського на євразійський.

"Росія вже задіяла всі можливі інструменти впливу та тиску на Януковича. За 3,5 роки у росіян було більш ніж достатньо можливостей застосувати весь свій арсенал щодо України і я переконаний, що вони це робили. Деякі російські діячі, наприклад той самий Глазьєв, вдавались до погроз на адресу української влади, причому робили це прямим текстом. Якщо рішення досі немає, то відмови України від європейського курсу не буде. Можливе лише повторення риторики російського керівництва стосовно України", - вважає Палій.

На його думку, Янукович збереже повноту своєї влади і не прогнеться під Кремль.

"Янукович повинен розуміти, що якщо він потрапить в орбіту впливу Москви, то далі йтиме прямий шлях до деградації. Я не думаю, що він пройшов свій життєвий шлях для того, щоби зараз на вершині президентської посади йти до деградації. Тому він хоче бути повновладним Президентом, що є в інтересах країни", - упевнений Палій.

Експерт також висловив сумніви, що Путін зможе змінити євроінтеграційні плани України, пообіцявши  дешевий російський газ.

"Сьогодні Росія не така вже заможна, щоби продавати Україні дешевий газ. Варто зауважити, що її промислове виробництво падає, а ВВП перебуває у стагнації. За півроку останнє зросте на 1,5%, але за умови повного фінансування. У свою чергу, це свідчить про скорочення бюджетних можливостей Росії", - резюмував експерт.

Текст Андрій Степанов

 

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.