Путін сказав Україні "ні" і порівняв її із заднім ґанком

Україна не зможе приєднатися до Митного союзу (МС) після підписання угоди про асоціативне членство в ЄС. Таке заявив президент Російської федерації Володимир Путін під час прес-конференції за підсумками засідання Вищої Євразійської економічної ради в Мінську. "Ні, неможливо", - відповів глава російської держави на запитання журналістів про такий потенційний розвиток подій для України.

Янукович "просльозився" через втрату "братньої" Росії (фото lenta-ua.net)

У той же час Росія не збирається втручатися у процес євроінтеграції України, зазначив російський лідер, уточнивши, що Москва "не була ні за, ні проти". "Це взагалі не наша справа - це суверенне право українського керівництва в особі Президента, парламенту й уряду", - цитує Путіна newsru.com.

За словами Путіна, неможливість приєднання України до МС криється у створенні зони вільної торгівлі між Києвом і ЄС. Річ у тім, що спочатку "приблизно з десяти тисяч імпортних митних тарифів 7 666 тарифів Україні доведеться обнулити з моменту набрання чинності цієї угоди, що має статися вже в лютому наступного року", - сказав Путін. Ще через три роки, за його оцінками, розкриття ринку буде на рівні 85,5%, а через кілька років - на 98,5%.

"Таке розкриття ринку для нас дуже небезпечне і неприйнятне на сьогоднішньому етапі розвитку нашої економіки", - підкреслив російський президент. Росія у перспективі прагне створити єдиний євразійський економічний простір від Лісабона до Владивостока, проте "це має бути узгоджено, поступово", - додав він.

Окрім того, перешкодою для одночасної участі України в МС стане впровадження нею технічних регламентів Євросоюзу. У результаті майже всі товари, вироблені в Україні, будуть підчинятися правилам ЄС. За експертними оцінками, це зажадає інвестицій у розмірі близько 100 мільярдів євро.

Таких ресурсів Київ не має, переконаний Путін. На його думку, це може призвести до витіснення українських товарів на інші ринки. Передовсім, на ринок МС, що потребує його захисту. Заборони на ввезення товарів не буде, проте ці товари більше не будуть користуватися пільговим режимом у рамках зони вільної торгівлі, а на них буде поширено правило режиму найбільшого сприяння.

Путін також відзначив, що товар вважатимуть виробленим в Україні навіть тоді, якщо він виготовлений з комплектуючих із країн ЄС. "Це викрутка називається, викруткова збірка. Ми не хочемо викруткову збірку мати на своїй території в масовому масштабі", - заявив Путін.

"Ми не хочемо, щоби зі заднього ґанку ми отримали якийсь подарунок у вигляді викрутки", - підкреслив він. Путін вважає, що такий стан справ може ускладнити співпрацю Росії й України у сфері авіації, космосу, суднобудування і машинобудування. Київ також погодився повністю відкрити і лібералізувати для Євросоюзу ринок товарів сільського господарства, нагадав Путін. Росія теж не може" прийняти все це на свій рахунок і перенести на російський ґрунт", заявив він.

Під час прес-конференції у Мінську Путін також заявив, що напередодні домовився з Віктором Януковичем провести консультації напередодні підписання Києвом угоди з Євросоюзом. Проте Москва залишає за собою право застосувати ті заходи захисту, про які він згадав.

Напередодні президенти Росії і України поспілкувалися під час робочого обіду в рамках розширеного засідання Вищої економічної євразійського ради, що сьогодні завершилася в Мінську. 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.