Влада хоче приховати інформацію про будівництво населених пунктів для китайців?

Олександр Бригинець

Журналіст. Народний депутат України.

Влада не спростувала припущення нардепа Бригинця стосовно можливості заселення частини Дніпропетровської області громадянами Китайської Народної Республіки на 49 років та надання їм через 10 років українського громадянства.

Так я зрозумів відповідь Дніпропетровської обласної державної адміністрації на своє звернення щодо того, чи передбачається в рамках реалізації програми співпраці української Державної продовольчо-зернової корпорації з китайською корпорацією (якій передано в оренду на 49 років земельні ділянки в Україні) створення додаткових умов для розселення/розміщення працівників з Китаю, які працюватимуть над реалізацією означеної програми на Дніпропетровщині.

Як відомо, Україна віддала Китаю в оренду майже на 50 років три мільйони гектарів сільгоспугідь. Угода підписана між Сіньцзянським виробничо-будівельним корпусом і українською компанією KGS Agro. На першому етапі китайській стороні передадуть в оренду 100 тисяч га в Дніпропетровській області. Надалі площа орендованих територій, у тому числі в Херсонській області та Криму, сягатиме трьох мільйонів гектарів. Землі будуть використані для вирощування сільськогосподарських культур і тваринництва.

Дніпропетровська обласна державна адміністрація чіткої відповіді на моє звернення не надала, посилаючись на стислі терміни та необхідність досконалого вивчення ситуації.

Логічним є висловити припущення, що якщо земля передається Китаю в оренду на 49 років, то йдеться й про створення населених пунктів, де житимуть китайці, які повинні будуть обробляти цю землю. За півстоліття в цих поселеннях встигне народитись три покоління народу. Тоді українську територію орендовану китайцями заселятиме контингент іншої країни, який представлятиме в Україні інтереси орендаря, тобто інтереси КНР. До того ж вони проживатимуть компактно, що даватиме їм право на створення китайських шкіл, закладів культури, ЗМІ тощо. При цьому, згодом, по Закону України, вони матимуть право претендувати на отримання українського громадянства.

У відповідь на своє звернення я сподівався почути від влади коротку лаконічну відповідь про те, що ніякі китайці в Україні жити не будуть, що, мовляв, землю, орендовану китайською компанією оброблятимуть українці, китаїзації русифікованого Півдня України не буде та ні яких населених пунктів в Дніпропетровській області не створюється. Але відповідь влади мене дуже насторожила.

Все це відбувається в той час, коли велика частина громадян України шукають собі роботу за кордоном. Влада не дбає про їх повернення в Україну та намагається віддати їх потенційні робочі місця громадянам іншої країни.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...